top of page

Çankaya / ANKARA

+90 552 441 89 66

tüp bebek başlık resmi_edited.jpg

İnfertilite ve Tüp Bebek Uzmanlık Alanlarım

 

  • Tüp Bebek danışmanlığı

  • Ovulasyon takibi

  • Infertilitede ovulasyon induksiyonu ve intrauterin inseminasyon

         (Yumurta geliştirme ve aşılama tedavileri)

Prof.Dr.NafiyeYılmaz Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları
Prof.Dr.NafiyeYılmaz Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları

Tüp Bebek Tedavisi

 

Tüp bebek tedavisi en sade anlatımla; insan sperm ve yumurta hücresinin laboratuvar ortamında bir araya getirilip, döllenme sağlanarak oluşan embriyonun anne rahmine transfer edilme işlemidir. Hızla gelişen teknoloji ve tedavi seçenekleri ile birlikte tüp bebek tedavisi kendiliğinden gebe kalamayan ya da klasik infertilite tedavi yöntemleri ile gebe kalamayan çiftlere umut ışığı olmaktadır.

Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda yapılır?

 

Ciddi sperm ( erkek yumurta hücresi) bozukluğu ve erkek infertilitesi nedeniyle gebe kalamayan çiftlere,

• Kadının her iki tüpü de (yumurta taşıyıcı kanalları) tıkalı olup tubal faktör nedeni ile gebe kalamayan çiftlere,

• Kadının geçirdiği ameliyat nedeniyle tüplerde ve yumurtalıklarda ciddi yapışıklık ya da hasar olan çiftlere,

• Kadında çikolata kisti ya da endometriozis tanısı konmuş ve bu nedenle gebe kalamayan çiftlere,

• Kadına 2 kez yumurta artırıcı ileri düzey tedavi uygulanmış (gonadotropin hormon tedavisi) aşılama yapılmış fakat gebelik elde edilememiş açıklanamayan infertilitesi olan çiftlere,

• Yumurtalık rezervinin azaldığı, FSH yükselmesi, AMH düşüklüğü olan kadınlara veya ileri yaşta bebek sahibi olmak isteyen çiftlere,

• PCOS gibi ciddi yumurtlama problemi olan ve gebe kalamayan çiftlere veya yumurta gelişimini sağlayacak hormonları (FSH, LH, Östrojen) çok düşük olup (hipogonadotropik hipogonadizm), yumurta gelişimini artırıcı tedavi alması gereken çiftlere,

Nadir olarak bazı tıbbı durumlar için:

• Yumurtalıkları olumsuz etkileyecek ve üreme fonksiyonuna zarar verebilecek kanser cerrahisi ya da kemoterapi radyoterapi gibi tedaviler öncesinde yumurtaların veya embriyonun dondurulması gereken onkofertilite uygulamalarında veya

 ​Mevcut çocuğun hastalığının tedavisi için uygun donör bulunamaması durumunda, kök hücre veya ilik nakli için HLA uygun kardeş doğumunun gerekliliği halinde veya

 Anne baba adaylarında bilinen bir tıbbi genetik problem olup (SMA, DMD, translokasyon…), tüp bebek işlemi yapılarak elde edilen embriyolardan embriyo biyopsisi ve PGT (preimplantasyon genetik tetkik) yapılıp genetik tetkik sonucu sağlıklı olduğu saptanan embriyonun transferi ile gebelik önerilen durumlarda TÜP BEBEK TEDAVİSİ uygulanır.

Tüp bebek tedavisinin aşamaları nelerdir? ​

 

Tüp bebek tedavisi öncesinde eşlerin tedavi, işlemler ve karşılaşılabilinecek problemler hakkında bilgilendirilmiş onam formunu okuyarak onay vermeleri gerekmektedir. Tüp bebek tedavisi günlük ve saatlik takip gerektiren bir tedavi şeklidir. Tüp bebek tedavisinin başarısı hasta uyumu ve ekip çalışması ile en üst düzeye çıkarılabilir.

 

​1. Hastaların hazırlanması:

 

Öncelikle çocuk istemi olan çiftin genel sağlık kontrollerinin yapılmış ve gebelik için engel ek problemin olmadığından emin olunması gerekir. Tüp bebek tedavisi için hastalarda aşağıdaki tetkikler yapılmalıdır: ​

 

•Erkeğin 3 günlük cinsel perhiz sonrası semen analizi için örnek vermesi gerekir, üroloji uzmanı gerekli görür ise hormon ve genetik analizler için kan tetkiki ve diğer tetkikleri yaptırması da gerekir.

•Kadının mensturasyonun ( adet kanaması) 2. veya en geç 3. günü hormon tahlilleri için kan vermesi ve ultrasonografi yaptırması gerekir.

•Özellikli durumlarda doktor önerisine göre hormon ve ultrasonografi tetkikleri adet gününden bağımsız da yapılabilir.

•Kadının adet bitiminde rahim ağzı sürüntüsü (smear) alınmalıdır. Gerekli görülmesi halinde kamerayla rahim içinin gözlenmesi (histeroskopi) ya da rahim filmi çekimi (HSG) yapılabilir. ​​

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olanların Tüp Bebek Tedavisinde bu güvenceden yararlanabilmeleri için SUT güncel mevzuatındaki şartları sağlaması gerekir. ​

 

2. Tedavinin Takibi:

 

Tüp bebek tedavisi her hastanın tıbbi özelliklerine göre bireysel olarak planlanmalıdır. Hastaya özel bireysel planlanan tedavilerde hastanın tedaviye uyumu ve tedavinin doğru uygulanması tedavi sonuçları acısından çok önemlidir.

 

Yumurta geliştirici ilaçların kontrol altında kullanılması gerekir.

 

Tedavinin takibi seri kan tahlili ve ultrasonografi ile yapılır, tedaviye yanıta göre ilaç doz ayarlaması yapılır. Yumurtalar belli bir boyuta geldiği zaman yumurtlama sağlayıcı ilaç kullanımı planlanır. Yumurtlama sağlayıcı ilaç kullanımından yaklaşık 36 saat sonra yumurta toplama işlemi (OPU) planlanır.

 

İyi kalitede ve yeterli yumurta toplanması için yumurta çatlatma tedavisi denilen yumurtlama sağlayıcı ilacın doğru zamanda ve doğru şekilde kullanımı çok önemlidir.

 

Yumurta toplama işlemi anestezi altında ve ameliyathane şartlarında yapılır. Yumurta toplama günü hasta en az 8 saatlik açlık sonrası herhangi bir şey içmemiş olarak ameliyathanede hazır olur.

Prof.Dr.NafiyeYılmaz Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları

 3. Yumurta toplama işlemi (OPU):

Yumurta toplama işlemi ameliyathane şartlarında ve genellikle vajinal ultrasonografi eşliğinde yapılır, işlem genellikle 15-30 dak. sürer. Cinsel ilişkisi olmayan hastalarda üremenin korunması amacı ile yumurta dondurma planlanırsa, karından yumurta toplama işlemi de (suprapubik) yapılabilir. Her bir follikül içine girilerek follikul içeriği özel bir aspiratör yardımıyla boşaltılır.

Alınan sıvının bulunduğu tüpler embriyoloji laboratuvarına verilerek mikroskop altında yumurta varlığı incelenir. Her iki yumurtalıkta yumurta toplama işlemi yaklaşık 15- 30 dakika sürer.

4.Sperm elde edilmesi:

Prof.Dr.NafiyeYılmaz Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları

Evli çiftlerde tüp bebek işlemi için erkek eş de yumurta toplama günü merkezde cinsel perhiz suresine uygun olarak mastürbasyon yöntemiyle semen örneği verir.Semen örneğinde yeterli sperm elde edilememesi halinde erkek için biyopsi yöntemleri ile (TESE,TESA,PESA) sperm elde etmek için ameliyathane şartlarında işlem hazırlığı yapılır.

5.Embriyoloji laboratuvar işlemleri:

Yumurta toplama işlemi sırasında alınan follikül sıvısından elde edilen yumurtalar özellikli mikroskop altında incelenerek özel kültür mediumu içinde toplanır ve inkubator ortamında saklanır. Olgun yumurta hücreleri 2-4 saat sonra döllenme için hazır hale gelir.

Laboratuvar ortamında hazırlanan semen örneği sperm sayısı, hareketliliği ve şekli yönünden incelenir ve döllenme işlemi için hazırlanır.

Klasik IVF yönteminde hazırlanan spermler yumurtalar ile ayni kültür mediumuna bırakılır ve döllenme olması beklenir. Ciddi sperm bozukluğu mevcutsa veya cerrahi biyopsi ile sperm elde edilmişse döllenme özellikli bir mikroskop altında embriyolog ya da biyolog tarafından ICSI denilen mikroenjeksiyon yöntemi uygulanarak sağlanır.

Döllenme takibi ve oluşan embriyoların bölünme takibi günlük olarak yapılır ve embriyoların kalitelerine göre embriyo transfer zamanı belirlenir.

Embriyo transferi planlanmayan hastalarda yumurta dondurma ya da embriyo dondurma işlemleri ayrıca planlanır.

Prof.Dr.NafiyeYılmaz Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları

6. Embriyo transfer işlemi:

Prof.Dr.NafiyeYılmaz Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları

Embriyo kalitesine göre planlanan günde embriyo transfer hazırlığı yapılır. Embriyo transferi ameliyathane koşullarında karın alt bölgesine yapılan ultrasonografi eşliğinde jinekolojik muayene pozisyonda mesane dolu olarak (idrar kesesi dolu olarak) uygulanır. Embriyo transferi ağrılı bir işlem olmadığı için anestezi gerektirmez. Hastanın rahim ağzı mukus ve salgıları temizlendikten sonra embriyoloji laboratuvarından özel katater içinde getirilen embriyo, anne adayının da izleyebileceği şekilde anne adayının rahmine yerleştirilir.

İşlem sonrası gebeliğin oluşacağı rahim yatağının (endometrium) desteklenmesi için jel, iğne, fitil ya da hap formunda tedaviler verilebilir. Hasta transfer işleminden 14 gün sonra kanda gebelik testine çağırılır. Eğer gebelik oluşursa bu tedavi ( luteal destek) doktorların önerisine göre farklılık göstermekle birlikte 8-10. gebelik haftasına kadar devam edilebilir.

Ülkemizde yasal düzenlemelerle 35 yaşa kadar birinci ve ikinci uygulamada tek embriyo, üçüncü ve sonraki uygulamalarda iki embriyo, 35 yaş ve üzerinde tüm uygulamalarda en fazla iki embriyo transfer edilebilir.

Prof.Dr.NafiyeYılmaz Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları

Tüp bebek tedavisinin riskleri var mıdır?

Tüp bebek tedavisinde riskler kullanılan tedavilere bağlı ya da işleme bağlı olabilir. Bunlardan belki de en önemlisi yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu olarakta bilinen ovaryan hiperstimülasyon sendromudur (OHSS). Bu sendromun çeşitli aşamaları mevcuttur. Hafif formları ayaktan atlatılabilmesine rağmen ağır formlarının hastaneye yatırılıp tedavi edilmesi gereklidir. Hayatı tehdit edecek kadar ciddi formların görülme olasılığı daha azdır.

 

Bunun dışında yapılan cerrahi işleme ait kanama, enfeksiyon ve anesteziye ait minimal riskler de görülebilir. Tüp bebek tedavisinin bir diğer riski çoğul gebelik oluşumudur. Çoğul gebeliklerin beraberinde getirdikleri erken doğum eylemi, kendiliğinden düşük, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, bebeğin eşinin (plasenta) anormallikleri ve bebeklerde doğumsal anormallikler tüp bebek tedavisi sonrası oluşacak gebeliklerde, çiftlerin evlerine canlı bebek götürme başarılarını azaltan tıbbı durumlardır.

 

Bu nedenle tüp bebek tedavisi ile gebe kalan anne adaylarının daha yakından takip edilmesi gerekir.

bottom of page